Preskoči na vsebino


Georafski in upravni pogled na Ponikvo

Na zahodu prehaja iz Celjske kotline na vzhodu pa se nadaljuje preko Halarjevega brega v zgornje Sotelski svet. Gozdnati svet prekinjajo prisojne vinorodne gorce, te lege se vlečejo preko Dolge gore v Sladko goro. Sama neposredna okolica Ponikve je nekoliko dvignjena na planotastem gričevju. Razgiban svet s ploskimi, često zamočvirjenimi dolinicami je velikokrat deležen megle in je temperaturna razlika očitna. Letno pade v naših krajih 1100 ml padavin, zrak je oster, svež in razmeroma vlažen, zato tudi primeren za zdravljenje astmatikov.

Na vzhodnem delu Ponikve (Boletina, Serževica, Okrog) je mogoče najti krško jamo ali Hudičevo luknjo s kapniki, požiralnike in uvale, podzemski tok ponikalnice, ki pride na površje v Perišah. Imena posameznih vasi izhajajo iz the omenjenih značilnosti.

Še na eno značilnost spominja ime vasi Slatina in sicer na izvir kisle vode, saj tam poteka Karavanška- boška- donaška tektonska prelomnica.

Najvišje se lahko povzpnete v Dolgi gori na Kopinškov vrh 549m, Tičevo 496, Pečice 405. Ti vrhovi ločijo porečje Dravinje in Savinje.

Preko Ponikve poteka tudi glavna železniška povezava Ljubljana- Maribor, ki je bila zgrajena leta 1845-46. Precej materiala za izgradnjo so dobili pri starem gradu pri Zagradišeku.

Človek je bil naseljen v naših krajih že v mlajši kameni dobi- neolitiku, kar dokazuje najdba kamenite sekire v Slatini in je shranjena v Naravoslovnem muzeju v Ljubljani. Na njivi Jakoba Koržeta v Spodnjih Unišah so leta 1870 našli rimsko grobišče. V smeri Slom- Podgaj so odkrili stransko rimsko cesto , ki je bila priključek na glavno cesto Celea- Petovia. V Dolgi gori v Grobljah so našli več rimskih kamnov in nagrobnikov iz apnenca.

Ponikva je v svoji zgodovini doživela tudi kar nekaj potresov.Leta 1201 je potres sesul mnogo gradov po Savinjski, leta 1348 potres po Štajerski, Koroški in Krajnski. Leta 1895 in 1880 sta bila potresa z epicentrom v Zagrebu, na Ponikvi pa so se sunki čutili še cel mesec. Takrat je Ponikva utrpela precej škode. Zadnji večji potres je bil 20. junija 1974, takrat je Ponikva korenito spremenila svojo podobo, saj je bilo ogromno hiš postavljenih na novo ali pa so bile popolnoma obnovljene.

Lokacija:
Print Friendly and PDF