Preskoči na vsebino


Statistika za leto 2013

Statistika za župnijo Ponikva za leto 2013

 

            Nekaj podatkov za statistiko za leto 2013:

            V župniji delujejo: ŽPS, ŽGS, cerkveni mešani PZ, vokalna skupina Nežice, otroški PZ, zakonska skupina, biblična skupina, molitvena skupina, SBP, skupina za Karitas, ministranti. Kot neke vrste skupine omenimo tudi bralce Božje besede, skupine po vaseh za čiščenje in krašenje cerkve, skupina za pranje in likanje prtov, oblek in drugih bogoslužnih oblačil,…

            V letu 2013 smo ob spominu na 50 letnico 2. vatikanskega koncila obhajali leto vere. Sklep tega leta je bil 24. novembra 2013 v celjski stolnici. Pri nas so se zvrstila nekatera tradicionalna romanja, povezana z bl. A. M. Slomškom: 20. aprila zaključek SBP, 28. septembra srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev združeno z dnevom katoliškega šolstva v Sloveniji, 13. oktobra srečanje kmetov, kjer se je akademije na Slomu udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor, 27. novembra srečanje sodelavcev Karitas, 22. novembra pa je na Slomu potekal 5. Slomškov simpozij v organizaciji LU Šentjur. Osrednjo slovesnost Slomškove nedelje so lani pripravili v Novi Cerkvi. Lani smo ponovno organizirali farni dan in sicer 9. junija. Združen je bil s srečanjem starejših. Srečanje mladih družin je bilo 16. junija, srečanje zakoncev jubilantov pa 25. avgusta. 4. in 5. oktobra je v župnišču potekal 24 urni mini Svetopisemski maraton.

            Lani smo imeli kar nekaj romanj: v Rim smo se podali od 23. do 26. maja, na praznovanje 1150 letnice prihoda sv. Cirila in Metoda med Slovane, ki je potekalo v Velehradu na Češkem, od 4. do 6. julija, župnijsko romanje v Marija Bistrico je bilo 24. avgusta, obisk predbožičnega Zagreba pa 10. decembra.

            Statistika zakramentov pa se glasi: v letu 2013 je bilo skupno 17 krstov, od tega 8 dečkov in 9 deklic, pri 5 novokrščencih so bili starši cerkveno poročeni, pri 12 pa je šlo za krste iz nezakonskih skupnosti. 3 novokrščenci so bili iz drugih župnij. V letu 2012 je bilo krščenih 26 otrok. Poroke so bile 3 in 2 zlati poroki (Urlepovi iz Dobovca in Šibalovi iz Slatine). Dodatno beležimo še 2 poroki, a so bili zaročenci od drugod in je bila tudi poroka v drugi župniji. V letu 2012 so bile 3 poroke. Pogrebi: na Ponikvi je bilo cerkveno pokopanih 13 ljudi, od tega 7 žensk in 6 moških. Previdenih ali vsaj maziljenih je bilo 5, neprevidenih 8. Med ženskami je bila najstarejša Frančiška Černoša iz Zg. Selc (98 let), najmlajša Vekoslava Buser iz Lutrij (80 let), med moškimi je bil najstarejši Peter Bračič iz Slatine (78 let), najmlajši pa Matej Smodej s Ponikve (27 let). Na Ponikvi sta bila lani tudi 2 civilna pogreba: 1 pokonkovški in 1 od drugod, vsaj ena oseba s Ponikve je bila pokopana drugod. V primerjavi s krsti je bilo pri nas lani 5 krstov več kot pogrebov. V letu 2012 je bilo 18 cerkvenih pogrebov in še 6 pogrebov, ki so bili drugod. Prvo obhajilo je prejelo 17 otrok iz 3. razreda. Razdeljenih je bilo 16.000 obhajil, v letu 2012 je bilo 18.000 obhajil. Verouk je obiskovalo 156 otrok, poleg župnika ga je poučevala še ga. Betka Kovač iz Stopč. Od 26. do 29. avgusta je na Slomu potekal oratorij, ki so ga oblikovali animatorji pod vodstvom Lucije Koražija. Ga. Špela Drame je skozi vse leto v pisarni urejala računovodske posle. Od verskega tiska je bilo preko župnije naročeno: 31 izvodov Družine, 62 izvodov Ognjišča, 1 izvod Misijonskih obzorij in 8 izvodov Mavrice, 8 izvodov Mohorjevih knjig.

            Od gospodarskih dejavnosti naj omenim ureditev stopnic v zvonik pri Sv. Ožbaltu, pri župnijski cerkvi pa pleskanje zvonika od strehe cerkve do streha zvonika, izdelava in namestitev novih polken in novih kazalcev za stolpno uro. Skupna vrednost teh del znaša 21.500 €.

            In še datumi nekaterih slovesnosti v letošnjem letu: prvo sv. obhajilo bo v nedeljo, 18. maja, birma v soboto, 24. maja, romanje na Madžarsko od 30. maja do 1. junija, telovska procesija v nedeljo, 22. junija.

 

            Statistiko za leto 2013 v Word-ovi datoteki lahko prenesete tukaj.

 
Lokacija:
Print Friendly and PDF