Preskoči na vsebino


Statistika za leto 2014

Statistika za župnijo Ponikva za leto 2014
 
            Nekaj podatkov za statistiko za leto 2014:
            V župniji delujejo: ŽPS, ŽGS, cerkveni mešani PZ, vokalna skupina Nežice, otroško-mladinski PZ, zakonska skupina, biblična skupina, molitvena skupina, SBP, skupina za Karitas, ministranti. Kot neke vrste skupine omenimo tudi bralce Božje besede, skupine po vaseh za čiščenje in krašenje cerkve, skupina za pranje in likanje prtov, oblek in drugih bogoslužnih oblačil,…
            V letu 2014 je v Rimu potekala izredna škofovsko sinoda o družini. Redna škofovska sinoda o družini bo v letu 2015. Pri nas so se zvrstila nekatera tradicionalna romanja, povezana z bl. A. M. Slomškom: 10. maja zaključek SBP, 27. septembra srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev združeno z dnevom katoliškega šolstva v Sloveniji, 12. oktobra srečanje kmetov, 26. novembra srečanje sodelavcev Karitas, 21. novembra pa je na Slomu potekal 6. Slomškov simpozij v organizaciji LU Šentjur. Osrednjo slovesnost Slomškove nedelje so lani pripravili v Brestanici. Samostojnega farnega dneva lani ni bilo oz. smo ga združili z Martinovim, ko je bil tudi blagoslov opravljenih del v okolici župnišča. Srečanje starejših faranov je bilo 25. maja, srečanje mladih družin 15. junija, nedelja Sv. rešnjega Telesa 22. junija, srečanje zakoncev jubilantov 24. avgusta. 24. in 25. oktobra je v župnišču potekal 24 urni mini Svetopisemski maraton. Blagoslov ureditvenih del je bil združen z Martinovo nedeljo, ki smo jo obhajali 9. novembra (p. Vito Muhič), blagoslov obnovljene strehe na Slomškovi rojstni hiši pa je bil 30. novembra (celjski škof dr. Stanislav Lipovšek). Naš Cerkveni mešani PZ pod vodstvom Banke Cingl je v sodelovanju z različnimi zbori in Orkestrom Lucky & The Pipes 21. decembra izvedel adventni koncert z naslovom Prihaja Mesija.
            Lani smo poromali na Madžarsko od 30. maja do 1. junija, kjer smo se ustavili tudi v rojstnem kraju našega zavetnika sv. Martina in v Blatnem Kostelu, kjer je bil sedež kneza Koclja in sv. bratov Cirila in Metoda, župnijsko romanje pa je potekalo 30. avgusta: podali smo se v narodno svetišče k Mariji Pomagaj na Brezje, pred božičem pa smo 10. decembra obiskali Celovec.
            Statistika zakramentov pa se glasi: v letu 2014 je bilo skupno 23 krstov, od tega 13 dečkov in 10 deklic, pri 11 novokrščencih so bili starši cerkveno poročeni, pri 1 samo civilno poročeni, 11 pa je bilo krstov iz nezakonskih skupnosti. 1 novokrščenec je bil iz druge župnije. 22 je bilo krščenih v 1. letu življenja, 1 pa v 2. letu. V letu 2013 je bilo krščenih 17 otrok. Porok je bilo 8 in 1 biserna poroka (Gajšekovi iz Hotunja). V letu 2013 so bile 3 poroke. Pogrebi: na Ponikvi je bilo cerkveno pokopanih 18 ljudi, od tega 10 moških in 8 žensk. Previdenih ali vsaj maziljenih je bilo 6, neprevidenih 12. Med ženskami je bila najstarejša Ivanka Oder iz Lutrij (89 let), najmlajša Ana Smodej iz Zagaja (57 let), med moškimi je bil najstarejši Ivan Javornik iz Okroga (92 let), najmlajši pa Jernej Bučer (19 let). V primerjavi s krsti je bilo pri nas lani 5 krstov več kot pogrebov. V letu 2013 je bilo 13 cerkvenih pogrebov. Prvo obhajilo je prejelo 7 otrok iz 3. razreda. Razdeljenih je bilo 16.000 obhajil, tudi v letu 2013 je bilo 16.000 obhajil. Verouk je obiskovalo 150 otrok, poleg župnika ga je poučevala še ga. Betka Kovač iz Stopč. Od 25. do 28. avgusta je na Slomu potekal oratorij, ki so ga oblikovali animatorji pod vodstvom Lucije Koražija. Ga. Špela Drame je skozi vse leto v pisarni urejala računovodske posle. Od verskega tiska je bilo preko župnije naročeno: 27 izvodov Družine, 55 izvodov Ognjišča, 1 izvod Misijonskih obzorij in 10 izvodov Mavrice, 8 izvodov Mohorjevih knjig.
            Na gospodarskem področju smo lani z vašo pomočjo in pomočjo Občine Šentjur (10.000 €) in Škofije Celje (8.706 €) uspeli prekriti streho na Slomškovi rojstni hiši in urediti rekonstrukcijo priključka na lokalno cesto ter urediti prehod iz parkirišča na trg pred cerkvijo. Skupna vrednost opravljenih del znaša 66.517 €.
            In še datumi nekaterih slovesnosti v letošnjem letu: prvo sv. obhajilo bo v nedeljo, 17. maja, birme to leto ne bo, romanje v Sveto deželo od 17. do 24. marca, na Bavarsko od 29. do 31. maja, srečanje starejših v nedeljo, 24. maja, telovska procesija v nedeljo, 7. junija, srečanje mladih družin v nedeljo, 14. junija, srečanje zakoncev jubilantov pa v nedeljo, 23. avgusta.

 

            Statistiko za leto 2014 v Word-ovi datoteki lahko prenesete tukaj.

 
Lokacija:
Print Friendly and PDF