Preskoči na vsebino


5. Vseslovensko romanje in shod kmetov pri zaventiku bl. A.M. Slomšku na Ponikvi

V cerkvi je zbrane nagovoril celjski škof dr. Anton Stres takole:

Drage sestre in dragi bratje!

Leto je naokoli, v glavnem smo že pospravili letošnje pridelke in sedaj smo zbrani tukaj na Slomškovi Ponikvi pri našem zavetniku blaženem škofu Slomšku.

Leto, ki se počasi izteka, je mnogim prineslo veliko preizkušenj. Neurja prenekateremu kraju in kmetu niso prizanesla. Neurja so vedno bila, vemo pa tudi, da je pri teh, od katerih trpimo danes, veliko tudi človeške krivde in nespameti zaradi neodgovornega in pohlepnega ravnanja z okoljem. Naravnih nesreč ne moremo preprečiti, lahko pa njihove posledice ublažimo s sočutjem, medsebojno pomočjo in solidarnostjo.

So pa še druga neurja, tudi tista, ki se še niso polegla in ki pretresajo svetovni denarni trg. Tudi posledicam tega se ne bomo mogli izogniti in bomo imeli vsi težave in škodo. Te težave pa še bolj izdajajo človeško pohlepnost in nespamet, ki iz te pohlepnosti izhaja. Ko človeka enkrat zaslepi pohlep po imetju in dobičku, ni dojemljiv za nobeno opozorilo. Mogoče bo ljudi vsaj za nekaj časa spametovalo to, kar doživljajo sami kot posledico lastne neodgovornosti. Ta pohlep, nespamet in neodgovornost je v tem, da hočejo ljudje obogateti brez dobrega gospodarjenja in dela, z golimi denarnimi špekulacijami. To pa se v določenem trenutku podere kot hiša iz kart ali po svetopisemsko Lokacija:

Print Friendly and PDF