Preskoči na vsebino


Božično praznovanje

Božič je posebej lep krščanski praznik. Dotakne se človekove duše v tisti nežni, čustveni obliki, kot noben drug praznik. Misel nam osredotoči na božjega otroka Jezusa v betlehemskih jaslih in kliče vsakega od nas, da sprejme Boga, ki prihaja kot preprost, mali in ubog, da obogati naše duše. Božično praznovanje v župniji je lepo potekalo. Svoj delež seveda dajo jaslice. Tudi letos sta jih, vzorno, kot vsako leto, naredila JANKO IN FRANCI ŠIBAL. Vsakokrat lepo, vedno malo drugače. Nekaj fotografij od jaslic zadnjih let si lahko ogledate v FOTOGALERIJI, v mapi "Utrip župnije".

Program pred večerno mašo na sveti večer so pomagali oblikovati otroci iz 6. razreda, pred polnočnico pa mladi. Tudi petje otroškega in mešanega župnijskega zbora je dodalo lep čar božični noči. Tako smo se razpoložili za vsebinsko dojemanje božične skrivnosti. Na božič zvečer pa smo tudi letos peš z lučkami poromali k podružni cerkvi sv. Ožbalta, kjer je vsako leto lepo vzdušje, ki ga oblikuje ljudsko petje božični pesmi. Praznik sv. Štefana in Dan samostojnosti in enotnosti pa so obogatili pevci in pevke Mešanega pevsekega zbora Sonce s Ponikve z lepim koncertom božičnih pesmi v župnijki cerkvi.

Pri polnočnici pa smo razmišljali takole:
Sredi noči, v času največje naravne teme se kristjani zberemo na nocojšnjo noč v svetiščih. Zapustimo svoje tople domove, in se odpravimo praznovat rojstvo luči, Njega, ki je kasneje kot odrasel rekel: Jaz sem luč sveta, kdor hodi za menoj, ne bo taval v temi. Vsako leto se dogaja tako. Tudi nocoj smo tukaj. Kdo ve kolikič, le Bog ve, kolikokrat nam bo še dano. Vedno znova ponavljamo isto osrednjo vsebino: ki so jo oznanjali angeli na betlehemskih poljanah: Oznanjam vam veliko veselje: danes se vam je v Betlehemu rodil Kristus, Mesija, Gospod Lokacija:

Print Friendly and PDF